3 Tugas Ejen Jualan Yang Founder Perlu Tahu

Kebanyakan founder yang dah berkobar-kobar nak buat Sistem Ejen dan Sistem Stokis dalam bisnes. Tapi, masih ada yang kurang tahu berkenaan tugas ejen jualan atau ejen pemasaran dalam bisnes mereka.

Senang kata, ejen ataupun stokis ni turut digelar sebagai ejen jualan atau ejen pemasaran. Yang membezakan terma ini hanyalah bagaimana sistem yang digunakan founder bagi mengurus ejen mereka.

Mesti ramai founder tertanya-tanya, bisnes mereka perlukan sistem ejen ke? Sebab ramai yang masih belum faham tugas ejen jualan.

3 Tugas Ejen Jualan

Untuk founder yang nak tahu berkenaan tugas ejen jualan, posting kali ini khas ditulis untuk anda. Selain itu, anda yang nak daftar sebagai ejen jualan juga boleh ambil manfaat daripada posting ini.

1. Tugas ejen jualan ialah melakukan pemasaran

Tugas ejen jualan sebenarnya bukan 100% untuk lakukan pemasaran atau marketing. Namun,  ejen jualan juga digalakkan untuk melakukan pemasaran sendiri. Ejen tidak boleh semata-mata hanya mengharapkan founder dan HQ untuk lakukan marketing.

tugas ejen jualan

Kebanyakan masa, founder selalunya akan mengumpulkan contact number semua ejen mereka. Setelah itu, mereka akan memaparkan nombor telefon ejen mengikut negeri.

Dengan cara ini, founder telah melakukan tugasnya untuk mempromosikan ejen mereka mengikut negeri. Jadi, terpulang kepada pelanggan untuk memilih mana-mana ejen yang terdekat.

Cuma, ejen tidak boleh mengharapkan HQ sahaja. Pelanggan tidak akan datang dengan mudah jika anda ejen tidak turut berusaha mencari pelanggan.

Cuba bayangkan jika anda sebagai founder mempunyai 20 orang ejen. 18 orang dari mereka melakukan marketing sendiri. Hanya 2 orang yang mengharapkan HQ semata-mata tanpa lakukan marketing.

Hasilnya jelas, pelanggan akan beli daripada ejen yang aktif mempromosikan bisnes berbanding 2 orang lagi yang hanya tunggu pelanggan datang sendiri. Dari sini, HQ perlu mengambil langkah proaktif dengan mendedahkan kepada ejen untuk mereka turut sama melakukan marketing sendiri.

Founder juga boleh melakukan sesi coaching dan training bersama ejen.

Umumnya, ramai founder yang belum tahu bahawa ejen tidak perlu terlalu mempromosikan barangan yang dijual. Tapi, ejen digalakkan untuk melakukan personal branding.

Apa maksud personal branding?

Personal branding bermaksud bagaimana cara ejen mempromosikan diri sendiri. Selalunya, personal branding melibatkan skills, pengalaman dan personaliti yang ditunjukkan kepada semua orang. Sebab tu, ejen disarankan untuk jadi diri sendiri bagi membezakan diri anda dan orang lain.

Kenapa personal branding tu penting bagi ejen?

Sebab kalau nak diikutkan, 20 ejen lagi pun menjual barang yang sama. Tapi, sebagai seorang yang normal, kita tidak akan follow seseorang hanya kerana individu tersebut menjual produk tertentu.

Sejujurnya, kita follow seseorang berdasarkan personaliti dan impak yang dia dapat beri kepada kita. Setuju kan?

Disinilah founder dan HQ perlu ambil peranan penting. Anda perlu memastikan ejen tahu keperluan social presence ejen sendiri – selain dari sekadar wujudkan Instagram dan Facebook yang dikhaskan untuk menjual produk anda.

2. Ejen jualan sebagai kaunter pertanyaan

Selain itu, ejen juga akan menjadi customer service dan kaunter pertanyaan bagi pelanggan. Oleh itu, setiap ejen perlu dilengkapkan dengan maklumat terperinci berkenaan produk yang dijual.

tugas ejen jualan customer service

Founder perlulah menyediakan starter kit yang merangkumi pelbagai jenis produk yang anda jual. Selalunya, starter kit seperti ini diedarkan di dalam group Telegram dan dapat menjadi rujukan semua ejen.

Sebagai permulaan, founder perlu menyediakan starter kit yang merangkumi:

1 – Produk yang dijual.
2 – Bahan-bahan didalam produk tersebut.
3 – Kelebihan atau benefit menggunakan produk tersebut.
4 – Kelulusan yang diperolehi produk.
5 – Langkah pencegahan atau precaution step.
6 – Period after opening atau expiry date.

Itu baru bercerita berkenaan produk.

Pelanggan juga mungkin akan bertanyakan berkenaan hal-hal lain seperti proses pengeposan barang dan harga pengeposan. Jadi, founder perlu sediakan info lain juga.

Info tambahan yang ejen perlu tahu:

1 – Caj penghantaran barang / delivery fee.
2 – Cara penghantaran barang.
3 – Bila pengeposan dilakukan.
4 – Proses return dan refund.
5 – Terms and conditions.
6 – Frequently Asked Questions.

Sebagai founder, anda perlu pastikan bahawa setiap ejen mengetahui segala info bagi memudahkan interaksi mereka dengan bakal pelanggan.

3. Ejen sebagai wakil dan ikon produk anda

tugas ejen jualan

Yang terakhir sekali ialah tugas sebenar seorang ejen iaitu sebagai wakil jualan produk anda. Sebagai seorang wakil jualan produk, ejen perlu menjual produk anda.

Namun, ejen perlu tahu bahawa tidak semestinya apabila tugas nombor 1 dan nombor 2 dilakukan bermaksud pelanggan akan terus membeli dari mereka. Kadangkala, ada sesetengah pelanggan hanya sekadar bertanya tentang produk tanpa membeli.

Jadi, founder perlu menyiapkan mental ejen dengan kebarangkalian bahawa terdapat jenis pelanggan seperti ini. Perkara seperti ini tidak sepatutnya menggangu mental ejen, namun jika tidak diatasi dengan baik; ianya pasti dapat melemahkan motivasi ejen anda.

Oleh itu, anda perlu menerapkan konsep follow-up untuk ejen anda:

1 – Pelanggan bertanya berkenaan produk.
2 – Selepas beberapa hari, tanya kembali adakah pelanggan masih berminat.
3 – Jika pelanggan tidak berminat, anggap bahawa tugas ejen terhenti disitu.
4 – Jika pelanggan berminat, minta mereka untuk buat bayaran.
5 – Minta ejen untuk simpan semua nombor yang berinteraksi dengan mereka bagi tujuan broadcasting jika terdapat sebarang promosi

Selain itu, founder juga boleh menetapkan sebarang peraturan menjual kepada ejen anda. Antaranya seperti peraturan harga. Mengikut peraturan ini, ejen tidak boleh menurunkan atau menaikkan harga sesuka hati mengikut kehendak mereka.

Sebagai seorang founder, anda bertanggungjawab untuk menggilap bakat ejen anda bagi memastikan mereka benar-benar berkualiti. Mungkin ada sesetengah founder menganggap mereka boleh ‘lepas tangan’, tapi founder perlu ingat bahawa ejen merupakan aset bagi bisnes anda.

Jika founder tidak dapat menjaga ejen dengan baik, bimbang nanti tidak ada mana-mana ejen yang akan turut bersama-sama mengembangkan bisnes anda lagi.

Kesimpulan

Untuk membina Sistem Ejen sebenarnya sangat mudah. Tapi, jika tidak diurus dengan baik pastinya dapat memberikan impak yang hebat bagi bisnes anda.

Bagi memastikan Sistem Ejen anda diurus dengan baik, anda boleh menggunakan sistem pengurusan ejen dari The Boss Asia. BOSS adalah singkatan kepada Best Online Stockist System yang membantu pengurusan tempahan, pemprosesan komisyen ahli secara automatik dan pemprosesan tempahan COD dalam satu platform.

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Bacaan Lain Untuk Anda